03 stycznia 2013

Kokosanka

Takiej kokosanki na pewno nigdy nie jedliście! Z przepisu mojej mamy, na dużą blachę, a znika w mgnieniu oka. 

Składniki na ciasto: 
4 szklanki mąki
3 szklanki cukru
2 szklanki maślanki
3 jaja
2 cukry waniliowe
2 proszki do pieczenia
Wierzch:
2 i 1/2 szklanka wiórek kokosowych
1 śmietanka 22% lub 30%

Przyrządzanie:
Wszystkie składniki ciasta połączyć. Przelewamy ciasto do blachy posmarowanej tłuszczem i posypanej delikatnie bułką tartą. Surowe ciasto posypujemy wiórkami (można wiórki połączyć jeszcze z jedną szklanką cukru). Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Zaraz po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące ciasto, polewamy równomiernie śmietanką, co by ciasto ją "wypiło".
Ciasto w przyrządzeniu jest szybkie i proste.

upieczone i polane śmietanką ciasto

tak wyrosło

moja pomocnica (^^)


Zdjęcia są sprzed roku, dziś je odgrzebałam przy okazji dyskowych porządków. 
Pozdrawiam i smacznego!
(^_^)