28 listopada 2013

Przekładaniec, słodkie ciasto

Mam poczucie, że Was zaniedbuję ostatnio. Nie przejmujcie się, nie tylko Was. Dziś dopiero trochę się ogarnęłam, popełniłam trochę porządków w pokoju... Ale i tak dochodzi 21. Doba jest za krótka. Ech...

Na osłodę i otarcie łez w tych złych czasach, gdy u mnie posty już z lekka przykurzone, przepis na ciasto!
Uwaga! Bardzo słodkie. Bardzo, bardzo. Ciasto na zamówienie teścia. On lubuje się w takich...


Składniki:
300 g herbatników
3 paczki budyniu śmietankowego lub waniliowego
1 l mleka
700 g masy krówkowej (tej z puszki;))
5 łyżek cukru
100 g masła
polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:
Dużą blachę do ciasta wykładamy folią aluminiową. Herbatniki namaczamy w mleku i układamy w formie. Przygotowujemy budyń; 3/4 mleka oraz masło zagotowujemy. Resztę mleka, 5 łyżek cukru i budyń w proszku dokładnie mieszamy, następnie dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do czasu uzyskania masy budyniowej, studzimy. Na ułożone wcześniej herbatniki dajemy połowę masy budyniowej. Na nią układamy kolejną warstwę namoczonych w mleku herbatników, a na herbatniki masę krówkową. I znów herbatniki, i znów budyń. Na samej górze powinny znajdować się herbatniki, które polewamy polewą czekoladową. I do lodówki, najlepiej na całą noc.

I smacznego! :)